UNA ESCAPADA A CÀLLER

UNA ESCAPADA A CÀLLER

Durant els nostres viatges a Sardenya els darrers anys hem tingut l’oportunitat de visitar en diverses ocasions, quasi sempre de passada, Càller, la capital de Sardenya, “la ciutat del sol”. Tot i les curtes estades (ho reconeixem, som més de muntanya que de ciutat!), des del primer dia Càller ens va captivar pels seus molts atractius i pel seu tarannà amable i tranquil.
Els quatre barris històrics (Castello, La Marina, Villanova i Stampace) constitueixen el nucli antic de la ciutat i la zona més activa i comercial. És en aquests barris on podreu passejar pels estrets carrers medievals d’alts edificis, on hi trobareu els restaurants i trattories tradicionals i les cafeteries de més renom i on gaudireu de la forta emprempta que ha deixat el pas de la història (i de tants imperis!) per la ciutat. És també la zona de compres i d’esbarjo dels calleresos i dels turistes, molts d’ells arribats amb creuers al port de via Roma, un bon lloc on trobar productes tradicionals de Sardenya (principalment productes alimentaris, joieria, roba, decoració...), elaborats arreu dels pobles de Sardenya.
Més enllà d’aquests barris cèntrics que combinen la zona marítima de via Roma i el Port amb la zona alta de Castello, amb unes vistes d’infart, Càller ofereix moltíssimes altres oportunitats al visitant curiós. I és en aquest darrer viatge que ens hem endinsat en aquests barris, a descobrir el patrimoni de grandíssim relleu que amaga la ciutat arreu.
Comencem la ruta fent un cafè i una pasta al Caffè Svizerò, un local tradicional molt acollidor al carrer “Largo Carlo Felice”. Des d’aquest cèntric local ens dirigirem a descobrir la zona oest de la ciutat, endinsant-nos en barris com Sant Avendrace, Tuvixeddu i la part alta de Castello. Seguint per aquesta arteria principal de la ciutat fins a plaça Yenne podeu gaudir de les immillorables vistes al bastió de Saint-Remy i a la part alta de la ciutat. Continuem a l’esquerra pel carrer Vittorio Emmanuel II, avui en dia peatonal i que per aquestes dates nadalenques ofereix una fira de productes locals: formatges de Mamoiada, vins d’arreu de l’illa, joieria.... Desseguida podem prosseguir  per la Via Porto Scalas, que ens portarà a la primera parada, les fortificacions Pisanes, part de l’estructura de muralles que envoltava el barri de Castello i que avui en dia són un dels símbols de la ciutat.
Caminant uns quants minuts més en la mateixa direcció arribarem al jardí botànic de la ciutat , l’”Orto Botanico di Cagliari”. Tota una descoberta! Un jardí botànic molt complet, amb cactus, plantes crases i arbres d’arreu del món que agraeixen el clima benigne de la ciutat. Tot i que aquests barris són poc moguts, el jardí és realment un petit oasis de tranquil.litat. A l’interior també hi trobarem importants restes arqueològiques, principalment d’època romana, com per exemple cisternes excavades a la roca, que antigament abastien la ciutat mitjançant un aqüeducte, i que ara han estat aprofitades per crear ambients lacustres i regar els jardins. Diversos plafons ens informaran al detall d’aquests jaciments arqueològics i de tot el tema botànic.
Una visita opcional molt propera és la “Villa de Tigelio”, les restes d’una vil.la d’època romana, que es conserven encara avui en dia enmig dels notables blocs de vivendes que l’envolten.
Nosaltres ens vam dirigir una mica més lluny, cap a la necròpoli de Tuvixeddu, una ciutat dels morts principalment d’època fenicio-púnica, però que ja s’usava des de la prehistòria i que van continuar usant , de diferents maneres, els romans. I la veritat és que vàrem quedar boca-badats de l’extensió, complexitat i particularitat de l’àrea arqueològica de Tuvixeddu! En aquests trezte anys volltant per l’illa hem visitat moltes monuments i jaciments arqueològics, de totes les tipologies possibles, i aquest sens dubte és un dels que més ens ha impactat.
La zona, amb vistes al mar, ocupa una extensa àrea on hi podem trobar multitud d’actuacions dels diversos pobles: sepultures i corredors funeraris, pintures murals, aqüeductes romans excavats a la roca, sepultures de cambra i de fossa romanes... Un veritable descobriment que ha estat recentment restaurant per les insitucions i que esperem agafi el relleu que es mereix dins el patrimoni sard i els circuits turístics per l’illa!

De Tuvixeddu no ens queda altre remei que retornar cap a la zona de l’Orto Botanico pel mateix camí, ja que no hi ha altre manera d’arribar a l’Amfiteatre romà de Càller, el monument d’època clàssica més important de Sardenya. Tot i trobar-se en ple procés de restauració i només ser visitable un petit passeig amb vistes, val la pena fer-hi parada, ja sigui per l’espectacularitat de l’obra com per la ubicació, arribant quasi a la part alta del barri de Castello.

L’amfiteatre conserva en gran mesura els graons el·líptics, la cavea, les tanques, el "podi" i els subterranis utilitzats com a reserves d'aigua. La seva construcció es remonta al segle III d.C i podia allotjar fins a 10.000 espectadors. Després de prohibir-se la lluita de gladiadors i aquest tipus d’espectacles, al llarg dels segles es va utilitzar com a pedrera, i fins i tot com a refugi anti-aeri durant la Segona Guerra Mundial.

Des de l’Amfiteatre arribarem desseguida a la part alta de Castello. Ja fa estona que les vistes sobre Càller i els golf dels Àngels es mostren agraïdes, però ara que arribem al capdemunt són espectaculars. Si voleu, féu un petita escapada fins al final del carrer Belvedere (el carrer de la benzinera) i veureu unes extensissimes vistes, des del castell de Sant Michele a la Sella del Diavolo, amb tota la ciutat als vostres peus.

Podeu aprofitar per relaxar-vos cinc minuts, després de la forta pujada, en una petita placeta amb una cafeteria-quiosc que trobareu abans d’endinsar-vos dins el nucli monumental de Castello. Els coloms i el suau mestral us acompanyaran en aquesta breu parada.

Recorrem el Viale Buon Caminno amb unes panoràmiques precioses a la nostra dreta, per trobar desseguida Porta Cristina, un dels accessos a la part alta de Càller. Just creuar-la trobarem a la nostra esquerra el Museu Arqueològic Nacional de Càller, un dels objectius de la ruta d’avui. El museu és molt actiu en activitats i avui hi som per visitar l’exposició “Donna o Dea. Le figure femminili nella preistoria e protostoria sarda.”, una ocasió única per per conèixer la història de la figura femenina, de la prehistòria fins a l’actualitat, a través de les nombrosíssimes estatuetes de diversos períodes trobades arreu de Sardenya, així com molts d’altres elements arqueològics contextualitzats i de gran valor. Una exposició molt interessant i ben preparada, ens va faltar temps per visitar-la amb calma!
Un cop fora del Museu, continuem l’itinerari en direcció a la Piazza dell’Indipendenza, un recorregut que ens permetra visitar la Porta i Torre de San Pancracio, una torre de defensa molt particular, d’època pisana; i tot seguit el Palazzo Reggio i la Catedral di Santa Maria Assunta e Santa Cecilia, de gran interès. Tot emmarcat dins un ambient de carrerons estrets i alts edificis, alguns restaurats amb gust, d’altres amb aquesta decrepitud que tant d’encant dóna als barris antics de les ciutats. Tot un plaer caminar per la part alta de Castello, amb tant de patrimoni i quasi sense vehicles!
Des d’aquí, ja comença el descens cap al barri de Marina, però encara ens queden moltes visites interessants. No us perdeu el Bastió de Saint-Remy, que controla tota la part baixa de la ciutat, ni la Porta dels Lleons i la Torre de l’Elefante, que queden molt aprop i són símbols destacats de la ciutat.
Per finalitzar la ruta, seguiu la Via Giuseppe Mannu i arribareu al principi de l’itinerari, el Largo Carlo Felice.
Marxem de Càller sabent que ens quedan tantes visites pendents per al proper viatge: el Castell de San Michele, la tomba de la Vespa, Monte Urpinu, un munt d’esglésies curulles de patrimoni, tantes visites interessants al sub-sòl ... i és que Càller és molta Càller! 

Imprimeix   Correu electrònic